Search This Blog

Followers

Saturday, May 21, 2011

Cartea clasica sau virtuala?

Blogdiverse Top66 Statistici




Tot mai mult se vorbeste in ultimul timp de cartea electronica. Unii sunt de accord cu utilizarea ei, altii nu. Normal, ca orice lucru nou aparut si nu numai, exista pareri pro si contra. Unii zic ca citesc si se transpun altfel in ceea ce citesc daca tin in mana o carte reala. Parerea mea proprie si personala, este ca nu asa de important este ce tii in mana, ci ce citesti. Unii zic ca utilizand cartea electronic, nu vor mai avea in casa biblioteca. Nu va impiedica nimeni sa aveti si una si alta. Dar, as vrea sa ii intreb eu: aveti carti in casa, doar asa ca sa le aratati vizitatorilor ca aveti carti, sau pentru propria voastra nevoie si delectare? Adica nu cred ca o biblioteca o ai doar ca sa arati ca ai carti; stiu ca exista si astfel de personaje, si slava Domnului ca sunt destui. Dar daca vrei sa citesti o carte, nu conteaza cum arata ea, pehartie sau electronica. Avantajul celor electronice, este ca poti avea sute, mii cu tine in acelasi timp, si cari doar cateva sute de grame, pe cand cu cartile reale nu poti face asa ceva. Este foarte usor sa descarci din computer o carte in cartea digitala si sa incepi sa o citesti. Dispui de o imensa biblioteca cu carti de tot felul si din toate domeniile. Iar sa o descarci dureaza cateva secunde sau minute. Un alt avantaj este al costului. Intr-adevar, iti platesti cartea electronica, dar odata ce o ai, poti avea mii de carti pe gratis, fara sa platesti nici macar o taxa, sunt mii de carti gratis, ceea ce nu gasesti daca te duci la librarie. Iar in ziua de azi, la cat costa o carte, multi se lasa pagubasi sa mai cumpere una. Plus, daca un prieten are acelasi fel de carte electronica, poti lua carti de la el in cartea ta digitala. Este un super mare avantaj. Pentru cititorii inraiti, nu cred ca este important ce tin in mana. Nu neg ca sa ai o carte foarte veche si de valoare in mana este un sentiment greu de explicat, dar de cate ori ni se intampla chestia asta in viata? O sa ma contraziceti ca exista biblioteci, unde putem imprumuta carti si citi cu sutele, fara sa platim pentru ele. Asa este, exista, dar cati le folosesc? Aici, da, foarte multi oameni merg la biblioteca, si de toate varstele. Iti comanzi carte on-line, si esti anuntat cand este disponibila, te duci si o ridici, iti faci eticheta de returnare singur, si o poti returna la orice ora din zi din noapte, fara ca biblioteca sa fie neaparat deschisa. Tot evolutia vorbeste. Asa ca ne intoarcem la evolutia cartii si sa privim cu ochi increzatori evolutia ei!

16 comments:

  1. Este buna si cartea eleccronica,are avantajele ei,dar parca mai frumos e sa citesti o carte adevarata.Tehnologia are partile ei frumoase,dar nu ar trebui inlocuita peste tot.

    ReplyDelete
  2. O carte virtuala ar fi practica intr-un concediu, sa zicem. In rest, cred ca ajunge ca stam cu ochii toata ziua in calculator. O carte obisnuita e mai usor de citit si nu deranjeaza ochii deloc.

    ReplyDelete
  3. Cred că în primul rând contează subiectul cărţii , e cel mai important aspect în rest depinde de preferinţe .Sunt argumente şi contra-argumente .Din cauza cititului până târziu sau chiar toată noaptea am ajuns să port ochelari atunci când citesc . Este explicabil ştiinţific că mai periculoasă este lumina unui bec decât luminozitatea unei tablete . Dar cum am mai spus , acestea sunt amănunte , important este ce citeşti şi nu cum citeşti şi în acest context amintesc proverbul înţelept "Scopul scuză mijloacele"

    Bineânţeles plăcerea petrcerii timpului în mijlocul unei biblioteci impresionante nu poate fi înlocuită de nimic.Niciodată !

    ReplyDelete
  4. O sa prefer mereu cartile.Stiu cartile dragi..dupa forma,culoare..chiar miros as putea spune.Transpunerea e mult mai adanca tinand paginile in palme...insa trebuie sa recunosc ca lipsa unor carti m-a pus in postura cititului online.MI se pare putin mai obositor ..dar..e o modalitate de a citi ce-ti doresti si nu dispui de cartea respectiva.Lectura frumoasa sa ai..indiferent de forma cartii.Te pup.

    ReplyDelete
  5. Voi ce credeti ca e mai bun? Cum va simtiti cand cititi o carte cu ochii in monitor sau cand o cititi relaxati in pat?
    Eu ,cred ca ambele variante vor coabita.

    ReplyDelete
  6. Monica, cu ce te deranjeaza, daca citesti o carte buna, interesanta, in format electronic?

    ReplyDelete
  7. Cristi, si in concediu, dar si in alte situatii, cand e mai simplu sa transporti cartea virtuala decat cea reala care e mai grea si voluminoasa in cele mai multe situatii.

    ReplyDelete
  8. Exact SoriN, important este subiectul cartii, si bineinteles, placerea momentelor din biblioteca ramane valabila, dar in fuga vietii din ziua de azzi, cred ca e mai practica cartea electronica.

    ReplyDelete
  9. Larisa, si eu le stiu la fel de bine, le stiu exact locul in biblioteca, le stiu mirosul si iti pot zice exact cum arata, dar ... pentru ca mereu exista un da, evoluam.

    ReplyDelete
  10. florentin, asa relaxata stau cu ebook-ul meu in pat si are si lumina proprie, cade exact pe ecran, si caut o carte on-line si in mai putin de un minut o am in mainile mele, si multe sunt FREE, deci nu ma mai gandesc, ei, asta e $15.00 sau $25.00, sau pot imprumuta in ebook-ul prietenilor, sunt fericita cu ebook-ul meu!

    ReplyDelete
  11. Lumi ma bucur ca esti fericita cu ebook-ul tau, sa il stapanesti sanatoasa si la cat mai multe carti citite pe el! Se vede din mesajul tau ca il preferi, e normal sa ai o astfel de stare de euforie :-). E adevarat ce spuneai ca ai o sumedenie de carti la dispozite prin intermediul ei, dar pe mine tot nu ma convinge inca, sa o prefer.
    Parerea mea e ca ebook-ul nu iti da acelasi sentiment pe care il ai, cand tii o carte tiparita in mana!!! Ca atunci cand intorc pagina cu pagina, cand o miros (nici nu incep o carte pana nu o miros)..., nu am acelasi sentiment de frumoasa si dulce amintire ca atunci cand o deschid dupa ceva timp si imi cad frunzele uscate, pe care le-am pus printre pagini la bunica-mea in gradina, sub tei (sau mai stiu eu ce alt copac) acum 10 ani in urma s.am.d. Nu vreau sa incep a polemiza cu nimeni, dar aceste sentimente nu ti le poate oferi nicio carte electronia.
    Un alt aspect ar fi acela ca, oricum, in meseria mea petrec foarte mult timp in fata calculatorului(ca sa generalizez putin, cred ca "omul modern" petrece prea mult timp cu ochii in ecran) si cartea tiparita e preferata mea indubitabil.
    Pt. mine, seara (dupa ce termin cu toate), a sta in pat la lumina veiozei de pe noptiera (si ea in forma clasica) si a citi o carte, cu miros de carte :-)), e cel mai relaxant lucru. Chiar acum ma intorc la al meu Mihail Sebastian si a lui piesa "Steaua fara nume".
    Lectura placuta indiferent de formatul cartii! Pana la urma e o chestie de preferinte si ideea e ca oamenii sa citeasca indiferent de forma cartii. Din cate stiu eu, in ultima perioada, numarul de carti citite per om a scazut foarte mult...
    Auguri! :-)

    ReplyDelete
  12. Larisa, nu am zis ca nu prefer o carte normala, inca merg regulat la biblioteca si imprumut carti, dar sunt fericita cu ebook-ul, pentru ca nu mai trebuie sa astept ca cineva s areturneze cartea, sau sa ma inscriu pe lista si sa astept o carte. Am cartea in maini in mai putin de un minut, de aceea sunt fericita.

    ReplyDelete
  13. Eu sunt de acord cu Cristi...E-book-ul este practic atunci cand pleci de acasa, in rest eu prefer chestia cu foi multe si coperti cartonate!
    Numai bine!

    ReplyDelete
  14. Eu le prefer pe amandoua, depinde care e mai rapida la momentul respectiv, dar iubesc ebook-ul. Asa am citit mai mult decat ca inainte sa il am.

    ReplyDelete
  15. Lumi eu recunosc, nu sunt un mare cititor. Nu am rabdare sa stau intr-un singur loc, sa citesc o carte ar trebui sa raman tintuit, iar pentru mine este pur si simplu imposibil. Cand ma apuc de o carte, trebuie sa fie mult prea interesanta, sa ma tina in pat, in fotoliu, oriunde, numai sa stau locului. Eu nu am mai citit un ziar de vreo 4 ani, iar ultima carte am terminat-o in noiembrie 2010.
    Carti, recunosc, avem, Irina este cititoare inraita.

    ReplyDelete
  16. Costin, ziare am incetat si eu sa ami citesc de mult timp. Mereu ma certam cu cei de la mine din oras de la ziar, dar m-am lasat si de acest sport. Poate Irina vrea sa citeasca postarea mea si sa lase un comentariu.

    ReplyDelete