Search This Blog

Followers

Tuesday, February 8, 2011

AMERICA VAZUTA DE MINE

NOIEMBRIE-DECEMBRIE-2004

Sunt multe ciudatenii aici,pe care am sa incerc sa vi le impartasesc si voua.

              Americanii sunt o natiune unita,asta ma impresioneaza la fiecare pas pe care il fac. Sunt foarte corecti,si nu fac nici un pas gresit,si nu incalca legea ,chiar daca esti numai tu cu americanul. Toata lumea iti zambeste, iti vorbeste frumos, si iti multumeste. Cred ca daca le dai o palma, ei iti multumesc. Au grija sa-si faca viata frumoasa,nu-i intereseaza de cel de alaturi ce face. In schimb, daca cel de alaturi are nevoie de ajutor, sare imediat. Bine, vorbesc despre comunitatea pe care eu am intalnit-o aici. Dar sunt si locuri unde nu este indicat sa mergi nici ziua,iar noaptea nici atat.
                  Stiu sa-si puna in valoare si apara ceea ce au.
              Aici in Memphis,peisajul este frumos, totul este verde,acum in noiembrie, este cald-stai in tricou inca-acum in noiembrie. Casele sunt aproximativ la fel,sunt fara garduri,si au langa casa cateva randuri de flori-predomina panselutele,dar mai mari decat la noi-si in rest au iarba,de care au mare grija. O tund, o uda .Daca nu-ti tai tu iarba,nici o problema, vine vecinul sa o taie, ca strica peisajul. Si inca ceva:au grija sa etaleze steagul american. Cred ca nu exista casa ,care daca nu are afara ceva care sa arate ca el este american, inauntru sigur are.
             Ca o paranteza, doi romani din Timisoara la masina in fata in loc de numar au steagul Romaniei, iar in spate sigla Banatului cu ‘tot banatui fruncea’. Masinile nu au numere in fata, si poti pune tu ce vrei, sau nimic,dupa cum iti vine. Pe sosele nu vezi biciclisti caini sau pisici, doar masini. Vezi multe terenuri de golf,unde nu este decat iarba, copaci si steguletele pt.gropi. Totul este ca nou. Si se construieste mult,se produce mult, se vinde mult. Mereu se deschid magazine si restaurant.
               Cand mergi la cumparaturi ,iti iei cupoanele cu tine,daca ai, si legitimatiile, si scapi putin mai ieftin. Legitimatiile sunt pentru discounturi mai mari la unele produse, politica magazinului, dar nu la toate magazinele. Cupoanele,sunt reviste pe care le primesti gratis acasa,si te informeaza ca daca arati cuponul, la produsul ala ai reducerea de pe cupon. Americanul stie sa-si vanda marfa, te face sa cumperi unele produse chiar daca nu ai nevoie atunci de ele, dar le cumperi pentru ca sunt ieftine. Sau mai sunt magazine la care daca cumperi un produs, al doi-lea este la jumatate de pret. Ce m-a uimit pe mine,sunt tonele de vitamine care sunt pe rafturi in magazine. Nu este de mirare ca se vinde-cumpara asa de mult, si totul, este la bax, si cu cat cumperi mai mult,cu atat este mai ieftin. Sunt magazine la care platesti o taxa pe an, 30-50$, ti se da o legitimatie, si sunt mai ieftine produsele decat daca te-ai duce la un alt magazin. Intr-unul din magazine sunt masute aranjate si te servesc cu tot felul de produse. Fac asta ca sa le promoveze, sa le poti gusta. Ingenios nu? Si au parcari imense in fata fiecarui magazin.
                 Ce mananca americanii de sunt asa grasi: spre ex.la micul dejun sunca cu omleta sau ochiuri,sau paine cu unt de alune si gem. Baga in ei tot felul de fast-food-uri. Eu nu pot intelege asta. Am fost intr-un renumit fast-food, se numeste’SUB WUY’. Cand am intrat,m-a izbit un miros de mancare, si am vazut la o masa o pereche de batranei grasi care-si indesau mancarea in gura. Si cand tantea vanzatoare o negresa grasa a inceput sa ma intrebe ce sa-mi puna pe sandwici-ul meu si punea nu gluma, (nu ca la noi doua fire de nu le simti) din acel moment nu am putut sa mai mananc asa ceva. Si fac si tot felul de combinatii dulce cu iute si piperat, orice iti trece prin minte, de te  apuca…Eu am facut mamaliga cu tochitura dar nu le-a placut. Au mancat, dar si-au mai pus in farfurie si mancare de-a lor. Isi pun in aceeasi farfurie si mancare si dulce si salata si mananca odata. Si mananca multa inghetata,si gheata. Ma dispera. Copiii sunt fericiti cu atata inghetata. Gustul mancarii este foarte diferit de al nostrum. Si painea are alt gust.
                Ce-mi place mie cel mai mult aici este peisajul. Este ceva deosebit pentru noi romanii sa stai pe terasa si sa-ti vina veverita sa-i dai de mancare, si credeti-ma ca sunt la tot pasul,sau daca mergi pe un drum de tara sa intalnesti caprioare sau sconcsi. Au facut ca in locurile in care nu sunt constructii peisajul sa fie cat mai apropiat de natural, sa nu intervina cu nimic omul. Cand mergi pe interstate ,in jur este padure. Restaurantele nu sunt chiar pe marginea soselei, sunt un pic in padure, dar ai indicatoare care te avertizeaza dinainte,si daca ai ratat unul din exit-uri, nici o problema, un pic mai incolo este altul. Ce te frapeaza de-a lungul soselelor, fie ele importante sau nu, este multimea de indicatoare.
                Cand va uitati la un film american, sa stiti ca nu se exagereaza cu nimic. Totul este asa si in realitate, absolut totul, chiar si mos craciunul din fata magazinului care dangane din clopotel.

6 comments:

  1. Mi-a placut tare faza cu tunsul ierbii la vecini. La noi nu sunt in stare sa-si duca gunoaiele pana la tomberon. Iar de curatenia de primavara..ce sa mai spun? Se pierde si acest obicei. Iar de socializare ...ce sa mai spun? Nu cred ca mai avem sanse.

    ReplyDelete
  2. Cred ca si pe nemti i-am putea cataloga printre fruntasi ai educatiei morale.
    Si Spaniolii au educatie morala mult mai ridicata decat noi romanii asta e adevarul. Desi suntem o tara crestina nu ne regasim nici cum pe treapta educatiei morale.Pacat, deoarece aluat ar fi dar n-ai cu cine!

    ReplyDelete
  3. Asta tot incerc si eu sa zic si ma cam lupt cu ziarele sa introduca o lupta pentru educatie, dar nu prea am cu cine.

    ReplyDelete
  4. vezi la minoki : parerile noastre despre "a citi"; cred ca este singurul lucru care ne ridica dintr-o anumita ... clasa . cu educatia morala ...mai greu atata timp cat raportezi totul la lupta pentru supravietuire . nu te mai chinui sa lupti cu ziarele : multimea cere ce are nevoie sa consume si ziarul ii da - vb aici de contractul perfect unde toata lumea obtine ce vrea . as mai scrie dar prea suna a protest . toate bune

    ReplyDelete
  5. Exact, tot incerc sa impun o serie de articole in ziarul local dar degeaba.

    ReplyDelete